Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Παλιό κεραμοποιείο Δηλαβέρη
Χώρος ανάδειξης του λαϊκισμού της Αρχής Μπενετάτου

Το Σάββατο 6/3/2010 επισκέφθηκα εκ νέου τον χώρο του Δηλαβέρη με αφορμή αυτή τη φορά τις εργασίες κατεδάφισης κάποιων κτισμάτων του συγκροτήματος. Το θέαμα ήταν αποκρουστικό. Το βιομηχανικό κτίριο που έχει κηρυχθεί διατηρητέο είναι λεηλατημένο.
Τα κεραμίδια στο σύνολό τους έχουν κλαπεί, ό,τι πολύτιμο υπήρχε έχει εξαφανισθεί και πλήθος από μπάζα, ογκώδη αντικείμενα και σκουπίδια κυριαρχούν μέσα και έξω από αυτό. Και σαν να μην έφθανε αυτό, η Δημοτική Αρχή έκρινε ότι τα περιφερειακά κτίρια είναι επικίνδυνα και άρχισε να τα κατεδαφίζει καταστρέφοντας τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτιρίου και στοιχεία της παλιάς λειτουργίας του όπως οι φούρνοι, αποδυναμώνοντας με τον τρόπο αυτό την αξία του ως βιομηχανικού κτιρίου.

Ο Δήμαρχος κ. Μπενετάτος στα 8 χρόνια της δημαρχίας του θυμήθηκε το χώρο αυτό τις παραμονές των βουλευτικών εκλογών του 2007, κάνοντας διάβημα στο ΥΠΕΧΩΔΕ για τη χρηματοδότηση της απαλλοτρίωσης και κινητοποίηση με τη συμμετοχή και της μειοψηφίας του Δ.Σ, πρόχειρα οργανωμένη που στόχο είχε να αποδείξει την ‘’αγωνιστικότητα ‘’ της Δημ. Αρχής και όχι να εξυπηρετήσει τον πραγματικό σκοπό της. Και φυσικά με αυτές τις προυποθέσεις το διάβημα δεν είχε αποτέλεσμα. Και από τότε μέχρι σήμερα ο κ. Δήμαρχος κατηγορεί τις διαφορετικές κυβερνήσεις για αδιαφορία, προσπαθώντας να καλύψει την δική του ανικανότητα να προχωρήσει, ως οφείλει, στην απαλλοτρίωση του χώρου εξασφαλίζοντας τα απαιτούμενα κονδύλια από το ΕΤΕΡΠΣ.

Ο Δήμαρχος κ. Μπενετάτος παραπληροφόρησε κατά την ίδια προεκλογική περίοδο τους δημότες δηλώνοντας ότι ‘’ Το οικόπεδο Δηλαβέρη ανήκει στο λαό της Νίκαιας ‘’ και ενημερώνοντας ότι ‘’ο χώρος του Δηλαβέρη επιστρώθηκε,… δενδροφυτεύτηκε και …πήρε ζωή’’. Φαίνεται ότι για την Δημοτική Αρχή επίστρωση είναι η κάλυψη των χώρων με μπάζα, σκουπίδια και ογκώδη αντικείμενα , δενδροφύτευση είναι οι καμιά εικοσαριά θάμνοι πικροδάφνης που φύτεψε σε μια πλευρά και σήμερα καταστρέφονται από τα γύρω αγριόχορτα, ζωή είναι τα ποντίκια στα σκουπίδια και αυτοί που λεηλατούν ή ρυπαίνουν το χώρο. Και στην περίπτωση αυτή η Δημ. Αρχή είναι επικίνδυνη γιατί κρύβει από τους δημότες την αλήθεια:

Ότι ο χώρος δεν ανήκει στο Δήμο.
Ότι δεν έγινε επίστρωση με χώμα.
Ότι δεν φυτεύτηκαν δένδρα.
Ότι δεν έβαλε πρόστιμο στους ιδιοκτήτες που άφησαν το χώρο να γίνει χωματερή.
Ότι δεν καθάρισε και δεν περιέφραξε το χώρο, ως όφειλε, με χρέωση του ιδιοκτήτη.
Ότι δημιούργησε τσιμεντένια πλατφόρμα για καντίνα στον ιδιωτικό αυτό χώρο.
Ότι κατεδάφισε και αποδυνάμωσε κτίρια που βρίσκονται μέσα στο χώρο καταστρέφοντας την ιστορική μνήμη της πόλης.
Ότι δεν υπάρχει ζωή στο χώρο και η ίδια είναι ανίκανη να τη δημιουργήσει.





πριν την κατεδάφιση των φούρνων


μετά την κατεδάφιση των φούρνων


η κατάσταση στο εσωτερικό του διατηρητέου κτιρίου

1 σχόλιο: