Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

ΠΩΣ ΤΟ ΨΕΜΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΒΑΦΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ




Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από το ρεπορτάζ, μετά από πρόσκληση κατοίκων της Χαλκηδόνας, που πραγματοποίησε τηλεοπτικός σταθμός στο Λόφο της Δεξαμενής, η Δημοτική Αρχή της πόλης μας απάντησε, για την αποκατάσταση της αλήθειας, με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου με το κείμενο με τίτλο: «Η αλήθεια για την ανάπλαση του λόφου του Άγιου Φίλιππα» και δηλώσεις του κ. Δημάρχου, αλλά και με την ανακοίνωση με τίτλο: «Η αλήθεια για το δασάκι της δεξαμενής» που μοιράστηκε στους συμπολίτες μας, περιγράφοντας συνοπτικά το έργο και χαρακτηρίζοντάς το «βασικό έργο υποδομής του Λόφου», «έργο ανάπλασης», «έργο βελτίωσης των περιβαλλοντικών συνθηκών της πόλης», «έργο ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος».

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν σιγά - σιγά να διερευνούμε τη μορφή που έχει η αλήθεια της Δημοτικής μας Αρχής.

Υποστηρίζεται στα κείμενα ότι στο έργο ανάπλασης Αγ Φίλιππα, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και η Διεύθυνση Πρασίνου, είχαν καταθέσει σχετική μελέτη στη Νομαρχία Πειραιά, η οποία την ενέκρινε, χρηματοδότησε και διαχειρίστηκε εξ΄ ολοκλήρου το έργο με το ποσό των 600.000 ευρώ.

Πράγματι, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νικαίας στην 19η συνεδρίαση του στις 15-6-2005 αποφάσισε ομόφωνα τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τη Νομαρχία για την εκτέλεση του έργου «Αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων και πλατειών –διαμόρφωση χώρων πρασίνου» προϋπολογισμού 600.000,00 € με παράλληλο ορισμό των εκπροσώπων του Δήμου μας στην κοινή επιτροπή για την υλοποίηση του έργου. Το έργο αφορούσε στην ανάπλαση του χώρου αναψυχής στην θέση «Λόφος Δεξαμενής» του Δήμου Νίκαιας.

Όμως, το έργο εκτελέστηκε με ανύπαρκτη μελέτη καθόσον, το τοπογραφικό της υπάρχουσας κατάστασης με σημειωμένη στο γόνατο με μαρκαδόρο υπογράμμισης !!!! την θέση των τοιχίων, καθώς και το σχέδιο με τις ενδεικτικές τομές τοιχίων που δεν συσχετίζονται με περιοχές του έργου, κατ΄ ουδένα τρόπο μπορούν να υποστηρίξουν την έννοια της μελέτης. Με ανύπαρκτη μελέτη ο εργολάβος είχε το περιθώριο του αυτοσχεδιασμού και γιατί όχι της αυθαιρεσίας, ενώ οι επιβλέποντες το έργο δεν είχαν δυνατότητα ουσιαστικής επίβλεψής του.

Αναφέρεται στα κείμενα ότι το έργο περιελάμβανε κατασκευή τοιχίων ώστε να επιτευχθεί η άμβλυνση των υπερβολικών κλίσεων και η συγκράτηση του εδάφους, προσθήκη κηπευτικής γης, κατασκευή αρδευτικού δικτύου, κοπή των ξερών δένδρων και φύτευση νέων κατάλληλων δένδρων και θάμνων.

Οι εργασίες της ανάπλασης όπως αναλύθηκαν στην Τεχνική Περιγραφή της Δ/νσης Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου μας (αρ. πρωτ. Α5 568) εκρίθησαν, σύμφωνα με το με αρ. πρωτ. 3800/30-6-2005 έγγραφο του Δασαρχείου Πειραιά επιτρεπτές στα πλαίσια της δασικής νομοθεσίας και εδόθη η άδεια υλοποίησης του έργου υπό την προϋπόθεση όμως τήρησης σειράς δεσμευτικών όρων για την προστασία του άλσους.

Όμως δεν εφαρμόστηκαν οι όροι που έθεσε το Δασαρχείο για την αδειοδότηση. Και πιο συγκεκριμένα:

1. Δημιουργήθηκαν λίγα και πολύ υψηλά τοιχία (έως και 1,5 μ ύψους ) που δεν κατάφεραν να απαλύνουν τις κλίσεις, αντί για τις επιτρεπόμενες από τη δασική νομοθεσία μέχρι ύψους 50 εκατ. περισσότερες βαθμίδες που θα συγκρατούσαν καλύτερα το χώμα επειδή θα γινόταν σωστότερος χειρισμός των κλίσεων.


2. Συμπληρώθηκε το υπάρχον έδαφος με μπάζα αντί για καθαρό κηπευτικό χώμα που προδιαγραφόταν στην τεχνική περιγραφή, με κίνδυνο την μελλοντική ξήρανση των δένδρων.



3. Προστέθηκε, προκειμένου να γεμίσει το πίσω μέρος των τοιχίων, χώμα πολύ περισσότερο των 20 εκατ. που όρισε το Δασαρχείο, με κίνδυνο την αποδυνάμωση και την μελλοντική ξήρανση των δένδρων λόγω παρεμπόδισης της αναπνοής του ριζικού συστήματός τους.

4. Χρησιμοποιήθηκαν μηχανικά μέσα για την διάστρωση των παρτεριών παρά τις αναφορές της τεχνικής περιγραφής για διάστρωση με τη χρήση χειράμαξας προς αποφυγή περαιτέρω συμπίεσης του εδάφους και πρόκλησης ζημιών στην υπάρχουσα βλάστηση, η οποία δεν απεφεύχθη και η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες μεγάλων δένδρων.



Σήμερα το έργο έχει υλοποιηθεί όσον αφορά στην τοιχοποιία και στην φύτευση. Η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου δεν έγινε διότι το κονδύλι αποδείχτηκε ανεπαρκές (πράγμα αναμενόμενο αφού δεν υπήρχε μελέτη για τη σωστή κοστολόγηση του έργου). Για τον λόγο αυτό το μεγαλύτερο μέρος των νέων φυτεύσεων καταστράφηκε με την ανύψωση της θερμοκρασίας λόγω έλλειψης άρδευσης.

Αυτό είναι το έργο για το οποίο η σημερινή Δημοτική Αρχή είναι περήφανη. Είναι περήφανη για το έργο που έγινε χωρίς μελέτη, για τους τόνους χωμάτων που έπεσαν στις ρίζες των υπαρχόντων δένδρων, για τα μπάζα που θάφτηκαν κάτω από τα χώματα αυτά, για τα τοιχία που υψώθηκαν (η χαρά του εργολάβου), για τα χαμηλά τοιχία- αναβαθμίδες που δεν δημιουργήθηκαν για να βελτιώσουν τις κλίσεις και να συγκρατήσουν το χώμα, για τη διάβρωση του εδάφους που εξακολουθεί να υπάρχει, για το χώμα που συσσωρεύεται στους διαδρόμους του άλσους και τα πεζοδρόμια μετά από δυνατή βροχή και για τα φυτά που φυτεύτηκαν και ξεράθηκαν λόγω απουσίας της άρδευσης.

Για το θέμα αυτό ενημερώσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο σε προ ημερήσιας συζήτηση, καταθέτοντας στο Προεδρείο τις αντίστοιχες φωτογραφίες που απεικόνιζαν την κατάσταση την εποχή εκτέλεσης των εργασιών και ζητήσαμε από τον κ. Δήμαρχο να ενεργήσει αναλόγως ώστε το έργο να εκτελεσθεί επ΄ ωφελεία της πόλης μας και να μην σπαταληθούν άδικα τα χρήματα.

Δυστυχώς καμία δράση δεν ανελήφθη από την πλευρά του κ. Δημάρχου όσο ήταν καιρός.

Σήμερα με δηλώσεις του ο κ. Δήμαρχος

  • Αναγορεύει το έργο αυτό της Νομαρχίας σε «βασικό έργο υποδομής του Λόφου» και είναι υπερήφανος που με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στην αναβάθμιση του Πρασίνου της πόλης μας.
  • Αποφεύγει να αναφερθεί στο σύνολο του άλσους των 108 στρεμμάτων, χαρακτηρίζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν «μικρές ατέλειες και αδυναμίες που πάντα μπορεί να υπάρχουν», υποβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό την εγκατάλειψη του άλσους από τη Δημοτική Αρχή.

Όμως ο κ. Δήμαρχος έχει υποχρέωση, αφού σταματήσει να βλέπει γύρω του εχθρούς και πόλεμο που του έχουν κηρύξει αυτοί που θέλουν να τον εξοντώσουν, να εξηγήσει σε κάθε ένα δημότη ξεχωριστά, τον λόγο που δεν φρόντισε να εκτελεσθεί το έργο με συγκεκριμένη μελέτη , που δεν επέβλεψε σωστά την στο ακέραιο τήρηση των προδιαγραφών που έθεσε το Δασαρχείο, προκειμένου να μην κινδυνεύσει να καταστραφεί στο μέλλον ένας από τους ελάχιστους πνεύμονες Πρασίνου που διαθέτει η πόλη μας.

1 σχόλιο: