Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΤΟΥΣ


Η Δημοτική Αρχή της πόλης μας με ανακοίνωσή της στις 25/02/2010 κάλεσε τους συμπολίτες μας να παρευρεθούν στο χώρο των παλιών εγκαταστάσεων του πρώην νεκροταφείου της Ανάληψης (στην είσοδο) για να γιορτάσουν όλοι μαζί, την Τρίτη 2 Μαρτίου, το ξεκίνημα της θεμελίωσης του 19ου Δημοτικού Σχολείου, χαρακτηρίζοντας την ανοικοδόμησή του "έργο που βελτιώνει την καθημερινή ζωή των κατοίκων"

Και να πως η Δημοτική μας αρχή "βελτιώνει" τη ζωή μας.

--Κατασκευάζει ένα Δημοτικό Σχολείο στα προπύλαια του πρώην νεκροταφείου ΑΝΑΛΗΨΗ, χωρίς προηγουμένως να έχουν απομακρυνθεί οι τάφοι και χωρίς να έχει απολυμανθεί ο χώρος μέχρι σήμερα.
--Κατασκευάζει ένα απαράδεκτο κτίριο-φυλακή με δύο ορόφους και πυλωτή, καθορίζοντας το παιγνίδι των μικρών μαθητών να γίνεται στην πυλωτή και στον ελάχιστο ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου των 1,5 στρεμμάτων. Και για να μην έχουν επαφή (οπτική ή φυσική) τα παιδιά με τον υπόλοιπο βρώμικο χώρο του νεκροταφείου,ορθώνει στο πίσω μέρος ένα ψηλό τοίχο.
--Τοποθετεί το υψηλό αυτό κτίριο στην είσοδο του χώρου των 40 στρεμμάτων που είναι χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης μας, υποβαθμίζοντας την αξία του συνολικού χώρου και την λειτουργία του ως μελλοντικού πάρκου που θα χαίρονται όλοι οι συμπολίτες μας.

--Φροντίζει ώστε ο υπόλοιπος χώρος που γειτνιάζει άμεσα με το σχολικό κτίριο, να διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά του νεκροταφείου
--Στους ταφικούς χώρους, τάφοι ανοιγμένοι με τα μολυσμένα χώματα απλωμένα γύρω τους, τα οστά των νεκρών ανάμεσα στα χώματα και καλυμένα με τόνους μπάζων. Τάφοι ανοιχτοί και εγκαταλειμένοι.
--Στους υπόλοιπους χώρους μια απέραντη χωματερή με την παράνομη εναπόθεση μπάζων και επικίνδυνων υλικών σύμφωνα με την ΚΥΑ 50910/2003 και τη λειτουργία παράνομου σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

Ας περιπλανηθούμε στο χώρο του νεκροταφείου που υποδέχεται σήμερα το νέο κτίριο, θα φιλοξενήσει λίγο αργότερα τα παιδιά μας και θα παραμείνει ως έχει, χωρίς να καθαρισθεί, παρά τις ψευδείς περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής στους προβληματισμένους γονείς, καθόσον έργο καθαρισμού και εξυγίανσης του χώρου του νεκροταφείου δεν περιλαμβάνεται στο Τεχνικό Προγραμμα του Δήμου για το 2010.


Τάφοι, σε απόσταση αναπνοής από το σχολείο, το Μάρτη του 2009 ισοπεδώθηκαν, τα μολυσμένα χώματα μαζί με τα οστά απλώθηκαν γύρω

και το Νοέμβρη του 2009 τα μολυσμένα χώματα είχαν καλυφθεί με τόνους παράνομης εναπόθεσης μπάζων επιτείνοντας το πρόβλημα της μόλυνσης στο χώρο.


Τάφοι διάσπαρτοι σε όλη την ταφική περιοχή, ανοιχτοί και εγκαταλειμένοι διατηρούν το χαρακτήρα του νεκροταφείου.



Τόνοι μπάζων άγνωστης προέλευσης και επικινδυνότητας είναι συσσωρευμένοι μέσα και έξω από τα ταφικά τετράγωνα παρανόμως με την ευλογία της Δημοτικής Αρχής.

Υπολλείμματα από ξυσμένη άσφαλτο εναποτίθενται΄παράνομα δίπλα στα μπάζα με την ευλογία της Δημοτικής Αρχής και χωρίς προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.


Ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων της πόλης λειτουργεί παρανόμως παράλληλα στη οδό Ποταμού.

Αντί λοιπόν να αρχίσουν οι διαδικασίες εξυγίανσης του χώρου με την σε βάθος αντικατάσταση του μολυσμένου χώματος, η Δημοτική Αρχή, παράνομα, χωρίς προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκατέστησε στο χώρο εργολάβο , ο οποίος ισοπέδωσε μέρος των τάφων και προσέθεσε μπάζα πάνω από το μολυσμένο χώμα, συντηρώντας και μεγεθύνοντας με τον τρόπο αυτό το πρόβλημα της μόλυνσης του εδάφους αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα από τα πάσης φύσεως μικρόβια και βαριά μέταλλα που περιέχονται στο χώμα των τάφων. Τα μπάζα αυτά προέρχονται από κατεδαφίσεις και εκσκαφές που σύμφωνα με την ΚΥΑ 50919/2003 είναι απόβλητα δεν μπορούν να διατεθούν οπουδήποτε χωρίς άδεια και περιβαλλοντική μελέτη, και άρα μετέτρεψαν τον χώρο του Νεκροταφείου σε φτηνή παράνομη χωματερή για τον εργολάβο που τονίζουμε εργάζεται παράνομα εκεί, χωρίς το έργο να περιλαμβάνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου.

Τον χώρο αυτό επέλεξε η Δημοτική Αρχή για να κατασκευάσει το 19ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας παρά τις αρχικά αντίθετες απόψεις για την καταλληλότητα του χώρου, τόσο του ΥΠΕΧΩΔΕ (έγγραφο 28277/16-7-04) όσο και του Οργανισμού Αθήνας (Α.Π 3205/5-11-04) και προχώρησε στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με τον ΟΣΚ για την χρηματοδότηση της κατασκευής με τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης που αναφέρονται στην Απόφαση Αριθμ.11098 του ΥΠΕΧΩΔΕ ( ΦΕΚ 112/ 28-3-2007), μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η υποχρεωτική εκπόνηση υδρογεωτεχνικής μελέτης πριν την ανέγερση του κτιρίου. Τέτοια μελέτη ουδέποτε εκπονήθηκε γιατί, όπως υποστήριξε ερωτηθείς ο δικηγόρος του Δημάρχου στο διοικητικό Δικαστήριο που προσφύγαμε, απλά "……δεν μας χρειάζεται ", εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό ότι για τη Δημοτική Αρχή μεγαλύτερη σημασία έχει η ανάδειξη του έργου της παρά η εξασφάλιση της δημόσιας υγείας των χρηστών του έργου της που στην πλειονότητά τους θα είναι μικρά παιδιά.

Ποιός άραγε από τους υπογράφοντες την Προγραμματική αυτή Σύμβαση (Δήμαρχος και ΟΣΚ) θα αναλάβει την ευθύνη στην περίπτωση που οι μαθητές αύριο θα κινδυνέψουν μετά από διαρροή αγωγών να πιούν μολυσμένο νερό ή μετά από μια νεροποντή να παίξουν σε μια αυλή με πολλές εστίες μόλυνσης? Και μάλιστα όταν τονίζεται ρητά στην τελευταία γνωμάτευση του ΣΧΟΠ ότι η ολοσχερής απομάκρυνση των τάφων πριν από την ανέγερση Σχολείου αποτελεί ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ. Αναλογισθείτε, εκτός των ανωτέρω κινδύνων, με ποιά ψυχολογία παιδιά 6-12 ετών θα πηγαίνουν σε ένα σχολείο που θα γειτνιάζει με τάφους και ο ευρύτερος χώρος θα έχει ακόμα τον χαρακτήρα Νεκροταφείου και μιας απέραντης χωματερής?

Ποιός γονέας θα στείλει τα παιδιά του στο σχολείο αυτό?

Γιατί η Δημοτική Αρχή δεν ακολούθησε την σωστή διαδικασία (διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού) για την αξιοποίηση των 40 στρεμμάτων με τη δημιουργία ενός υπερτοπικού πάρκου μέσα στο οποίο θα ύπήρχε ένα χαμηλό πρότυπο δημοτικό σχολείο με μεγάλη αυλή μέσα στα δένδρα? ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΑΣ
Γιατί η Δημοτική Αρχή δεν επωφελήθηκε από το κονδύλι των 3.000.000 Ευρώ του Προγράμματος "Πράσινη ζωή στην πόλη" για να εξυγιάνει το χώρο του νεκροταφείου και να φτιάξει το πάρκο? ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΑΣ


Ο κάθε συμπολίτης μας που βλέπει τη ζωή του να απαξιώνεται, απαιτεί πειστικές εξηγήσεις που η Δημοτική Αρχή είναι υποχρεωμένη να δώσει.

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

ΠΩΣ ΤΟ ΨΕΜΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΒΑΦΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ




Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από το ρεπορτάζ, μετά από πρόσκληση κατοίκων της Χαλκηδόνας, που πραγματοποίησε τηλεοπτικός σταθμός στο Λόφο της Δεξαμενής, η Δημοτική Αρχή της πόλης μας απάντησε, για την αποκατάσταση της αλήθειας, με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου με το κείμενο με τίτλο: «Η αλήθεια για την ανάπλαση του λόφου του Άγιου Φίλιππα» και δηλώσεις του κ. Δημάρχου, αλλά και με την ανακοίνωση με τίτλο: «Η αλήθεια για το δασάκι της δεξαμενής» που μοιράστηκε στους συμπολίτες μας, περιγράφοντας συνοπτικά το έργο και χαρακτηρίζοντάς το «βασικό έργο υποδομής του Λόφου», «έργο ανάπλασης», «έργο βελτίωσης των περιβαλλοντικών συνθηκών της πόλης», «έργο ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος».

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν σιγά - σιγά να διερευνούμε τη μορφή που έχει η αλήθεια της Δημοτικής μας Αρχής.

Υποστηρίζεται στα κείμενα ότι στο έργο ανάπλασης Αγ Φίλιππα, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και η Διεύθυνση Πρασίνου, είχαν καταθέσει σχετική μελέτη στη Νομαρχία Πειραιά, η οποία την ενέκρινε, χρηματοδότησε και διαχειρίστηκε εξ΄ ολοκλήρου το έργο με το ποσό των 600.000 ευρώ.

Πράγματι, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νικαίας στην 19η συνεδρίαση του στις 15-6-2005 αποφάσισε ομόφωνα τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τη Νομαρχία για την εκτέλεση του έργου «Αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων και πλατειών –διαμόρφωση χώρων πρασίνου» προϋπολογισμού 600.000,00 € με παράλληλο ορισμό των εκπροσώπων του Δήμου μας στην κοινή επιτροπή για την υλοποίηση του έργου. Το έργο αφορούσε στην ανάπλαση του χώρου αναψυχής στην θέση «Λόφος Δεξαμενής» του Δήμου Νίκαιας.

Όμως, το έργο εκτελέστηκε με ανύπαρκτη μελέτη καθόσον, το τοπογραφικό της υπάρχουσας κατάστασης με σημειωμένη στο γόνατο με μαρκαδόρο υπογράμμισης !!!! την θέση των τοιχίων, καθώς και το σχέδιο με τις ενδεικτικές τομές τοιχίων που δεν συσχετίζονται με περιοχές του έργου, κατ΄ ουδένα τρόπο μπορούν να υποστηρίξουν την έννοια της μελέτης. Με ανύπαρκτη μελέτη ο εργολάβος είχε το περιθώριο του αυτοσχεδιασμού και γιατί όχι της αυθαιρεσίας, ενώ οι επιβλέποντες το έργο δεν είχαν δυνατότητα ουσιαστικής επίβλεψής του.

Αναφέρεται στα κείμενα ότι το έργο περιελάμβανε κατασκευή τοιχίων ώστε να επιτευχθεί η άμβλυνση των υπερβολικών κλίσεων και η συγκράτηση του εδάφους, προσθήκη κηπευτικής γης, κατασκευή αρδευτικού δικτύου, κοπή των ξερών δένδρων και φύτευση νέων κατάλληλων δένδρων και θάμνων.

Οι εργασίες της ανάπλασης όπως αναλύθηκαν στην Τεχνική Περιγραφή της Δ/νσης Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου μας (αρ. πρωτ. Α5 568) εκρίθησαν, σύμφωνα με το με αρ. πρωτ. 3800/30-6-2005 έγγραφο του Δασαρχείου Πειραιά επιτρεπτές στα πλαίσια της δασικής νομοθεσίας και εδόθη η άδεια υλοποίησης του έργου υπό την προϋπόθεση όμως τήρησης σειράς δεσμευτικών όρων για την προστασία του άλσους.

Όμως δεν εφαρμόστηκαν οι όροι που έθεσε το Δασαρχείο για την αδειοδότηση. Και πιο συγκεκριμένα:

1. Δημιουργήθηκαν λίγα και πολύ υψηλά τοιχία (έως και 1,5 μ ύψους ) που δεν κατάφεραν να απαλύνουν τις κλίσεις, αντί για τις επιτρεπόμενες από τη δασική νομοθεσία μέχρι ύψους 50 εκατ. περισσότερες βαθμίδες που θα συγκρατούσαν καλύτερα το χώμα επειδή θα γινόταν σωστότερος χειρισμός των κλίσεων.


2. Συμπληρώθηκε το υπάρχον έδαφος με μπάζα αντί για καθαρό κηπευτικό χώμα που προδιαγραφόταν στην τεχνική περιγραφή, με κίνδυνο την μελλοντική ξήρανση των δένδρων.



3. Προστέθηκε, προκειμένου να γεμίσει το πίσω μέρος των τοιχίων, χώμα πολύ περισσότερο των 20 εκατ. που όρισε το Δασαρχείο, με κίνδυνο την αποδυνάμωση και την μελλοντική ξήρανση των δένδρων λόγω παρεμπόδισης της αναπνοής του ριζικού συστήματός τους.

4. Χρησιμοποιήθηκαν μηχανικά μέσα για την διάστρωση των παρτεριών παρά τις αναφορές της τεχνικής περιγραφής για διάστρωση με τη χρήση χειράμαξας προς αποφυγή περαιτέρω συμπίεσης του εδάφους και πρόκλησης ζημιών στην υπάρχουσα βλάστηση, η οποία δεν απεφεύχθη και η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες μεγάλων δένδρων.



Σήμερα το έργο έχει υλοποιηθεί όσον αφορά στην τοιχοποιία και στην φύτευση. Η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου δεν έγινε διότι το κονδύλι αποδείχτηκε ανεπαρκές (πράγμα αναμενόμενο αφού δεν υπήρχε μελέτη για τη σωστή κοστολόγηση του έργου). Για τον λόγο αυτό το μεγαλύτερο μέρος των νέων φυτεύσεων καταστράφηκε με την ανύψωση της θερμοκρασίας λόγω έλλειψης άρδευσης.

Αυτό είναι το έργο για το οποίο η σημερινή Δημοτική Αρχή είναι περήφανη. Είναι περήφανη για το έργο που έγινε χωρίς μελέτη, για τους τόνους χωμάτων που έπεσαν στις ρίζες των υπαρχόντων δένδρων, για τα μπάζα που θάφτηκαν κάτω από τα χώματα αυτά, για τα τοιχία που υψώθηκαν (η χαρά του εργολάβου), για τα χαμηλά τοιχία- αναβαθμίδες που δεν δημιουργήθηκαν για να βελτιώσουν τις κλίσεις και να συγκρατήσουν το χώμα, για τη διάβρωση του εδάφους που εξακολουθεί να υπάρχει, για το χώμα που συσσωρεύεται στους διαδρόμους του άλσους και τα πεζοδρόμια μετά από δυνατή βροχή και για τα φυτά που φυτεύτηκαν και ξεράθηκαν λόγω απουσίας της άρδευσης.

Για το θέμα αυτό ενημερώσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο σε προ ημερήσιας συζήτηση, καταθέτοντας στο Προεδρείο τις αντίστοιχες φωτογραφίες που απεικόνιζαν την κατάσταση την εποχή εκτέλεσης των εργασιών και ζητήσαμε από τον κ. Δήμαρχο να ενεργήσει αναλόγως ώστε το έργο να εκτελεσθεί επ΄ ωφελεία της πόλης μας και να μην σπαταληθούν άδικα τα χρήματα.

Δυστυχώς καμία δράση δεν ανελήφθη από την πλευρά του κ. Δημάρχου όσο ήταν καιρός.

Σήμερα με δηλώσεις του ο κ. Δήμαρχος

  • Αναγορεύει το έργο αυτό της Νομαρχίας σε «βασικό έργο υποδομής του Λόφου» και είναι υπερήφανος που με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στην αναβάθμιση του Πρασίνου της πόλης μας.
  • Αποφεύγει να αναφερθεί στο σύνολο του άλσους των 108 στρεμμάτων, χαρακτηρίζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν «μικρές ατέλειες και αδυναμίες που πάντα μπορεί να υπάρχουν», υποβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό την εγκατάλειψη του άλσους από τη Δημοτική Αρχή.

Όμως ο κ. Δήμαρχος έχει υποχρέωση, αφού σταματήσει να βλέπει γύρω του εχθρούς και πόλεμο που του έχουν κηρύξει αυτοί που θέλουν να τον εξοντώσουν, να εξηγήσει σε κάθε ένα δημότη ξεχωριστά, τον λόγο που δεν φρόντισε να εκτελεσθεί το έργο με συγκεκριμένη μελέτη , που δεν επέβλεψε σωστά την στο ακέραιο τήρηση των προδιαγραφών που έθεσε το Δασαρχείο, προκειμένου να μην κινδυνεύσει να καταστραφεί στο μέλλον ένας από τους ελάχιστους πνεύμονες Πρασίνου που διαθέτει η πόλη μας.